Orest Bolbocean, medic neurolog și doctor în științe medicale, explică, într-un interviu pentru Gândul, care sunt consecințele neurologice ale hepatitei, dar și cele ale virusului COVID-19. Totodată, medicul cu peste 15 ani experiență, în universitățile și clinicile din Italia, Franța, Rusia și România, vorbește și despre relația medic-pacient și explică ce înseamnă terapia neurologică P-DTR.
Reporter: Creșterea bruscă a cazurilor de hepatită sau de inflamație hepatică la copiii de vârste mici sunt investigate de oficialii din domeniul sănătății. Care sunt consecințele neurologice ale hepatitei?
Orest Bolbocean: Tulburările hepatice și gastrointestinale pot produce un spectru larg de complicații neurologice care afectează atât sistemul nervos central (SNC) cât și sistemul nervos periferic. Pierderea funcției creierului are loc atunci când ficatul nu este capabil să elimine toxinele din sânge. Aceasta se numește encefalopatie hepatică. Această problemă poate apărea brusc sau se poate dezvolta lent în timp. Manifestările variază ca severitate, de la comă în insuficiența hepatică acută, până la modificări cognitive minore în encefalopatia portosistemică cronică și hepatita C.
Reporter: Mii de bolnavi infectați cu Covid-19 în ultimii doi ani suferă încă de pe urma bolii, deși, oficial, au fost declarați vindecați. Desi COVID-19 este în principal o boala respiratorie, poate, de asemenea, cauza probleme neurologice. Din ce se știe în prezent, care este impactul COVID-19 asupra creierului?
Orest Bolbocean: Au fost conduse mai multe studii pentru identificarea potențialului impact neurologic după infecția COVID-19. Deficiențe cognitive majore au fost evidențiate în special la persoanele cu vârstă de peste 70 ani sau în rândul adulților care au necesitat ventilație mecanică.
Combinația dintre inflamația sistemică, leziunile pulmonare/hepatice induse de COVID-19 cresc riscurile de dezvoltare a bolii Alzheimer la acești pacienți, concluzii formulate de către un grup de cercetători germani și americani. În populația generală, afectarea este minoră, manifestată printr-un deficit de atenție, ușoare tulburări de concentrare și memorie, însă aceste simptome în general se ameliorează în timp. Impactul neurologic pe termen lung la persoanele care au trecut prin infecția COVID trebuie încă monitorizat pe o perioada de 1-3 ani pentru a avea concluzii pertinente în acest sens.
Reporter: Cât de importantă este pentru dvs relația cu pacienții – comunicare, empatie, susținere?
Orest Bolbocean: Ca să poți ajuta pe cineva trebuie să-l înțelegi mai întâi. Persoana vine în suferință, manifestată prin durere, lucruri pe care nu le mai poate face, senzații de neputință și frică de ce i se întâmplă acum, care sunt cauzele si dacă/cum se poate rezolva.
De multe ori are tendința să-ți arate investigațiile mai întâi, însă poza sau analiză sunt de puține ori egale cu simptomele. Nu tratăm investigații, ci persoane. Problemele de sănătate ne afectează cel mai mult pentru că suntem într-o zonă totală de necunoscut și involuntar apar în minte scenariile cele mai sumbre. Ascultarea, explicațiile simple, neacademice, pe înțelesul fecăruia, scad această stare de nesiguranță și crează încredere. Când pacientul înțelege ce se întâmplă, care sunt premisele științifice în spatele tratamentului indicat/realizat și orizontul de timp în care starea lui de bine se întoarce la la parametrii inițiali și ce trebuie să urmeze pentru a o îmbunătăți, devine persoană de acasă, prieten, membru de familie, confident. Susținerea și responsabilitatea asumată de către terapeut este o presiune și în același timp o satisfacție când vine un pacient care spune: mi-a recomandat x să vin la dumneavoastră pentru că l-ați făcut bine. În peste 10 ani de practică avem deja întregi generații familiale: soți, copii, bunici.
Sursă foto: Facebook
Reporter: Ce v-a determinat să vă orientați către acest concept de vindecare a pacienților?
Orest Bolbocean: Având în fața ochilor membii familiei care, medici fiind, tratează și tratau și “altfel”: terapie manuală, homeopatie, parcursul era oarecum predestinat. După primii pacienți, vindecați de hernii de disc cu indicații operatorii, am început să simt satisfacția rezultatului palpabil, obținut contrar a ceea ce scrie în tratate de specialitate. Ulterior am căutat să înțeleg mai bine procesele, să integrez într-un concept neurologic pentru a vedea ce se întâmplă în spatele terapiei. Au fost două motive ințiale care se păstrează și până acum: vreau să învăț ceva nou, care să-mi lărgească granițele înțelegerii corpului uman și, celălalt motiv: îmi iese, văd schimbările în bine la pacient într-un termen relativ scurt 2-3 săptămâni sau de multe ori imediat după prima ședință.
Reporter: Explicați-ne ce înseamnă P-DTR, la ce afecțiuni ajută și ce presupune practica în sine?
Orest Bolbocean: P-DTR este o terapie neurologică, focusată pe restabilirea controlului asupra corpului si reacțiilor organismului la stres, oboseală, dureri cu diverse origini si regiuni. Deoarece 95% din informațiile pe care le primește creierul sunt inconștiente, în majoritatea cazurilor simptomele pe care le simțim noi, durere, instabilitate, limitări ale mișcării, oboseala, scăderea randamentului au la baza erori de soft si nu neaparat leziuni ale tesutului, nervilor, coloanei sau articulatiilor. Este o terapie nedureroasă, se aplică la toate categoriile de vârstă si, cel mai important, rezultatul se resimte imediat și este de durată.
Este folosită testarea musculară, ca metodă de interacțiune cu sistemul nervos, identifică capacitatea de a menține o contracție și raspunsul adecvat la stimulii efectuati de terapeut. Bazându-ne pe datele neurofiziologice, noi stim care trebuie să fie raspunsul organismului. Dacă acest răspuns este inadecvat sau distorsionat, identificăm cauza și corectăm reflexul. Este utilă la toate tipurile de afecțiuni cu exceptia leziunilor de creier și măduvă, afecțiuni reumatologice în faza acută a inflamației și tulburări psihiatrice.
Reporter: Terapia fizica, mentală, emoțională, se tratează împreună sau separat?
Orest Bolbocean: Totul se tratează împreună pentru că aceste lucruri nu pot fi separate. Raportul acțiunii asupra fiecărui sistem este ajustat în fiecare ședință de terapie în dependență de particularitățile individuale și cauza principala care a generat simptomele. Focusându-te doar pe un sistem, poți ajunge la excelență în tratamentul emoțiilor sau fizicului însă omul este integru și trebuie tratat global, în fiecare ședințaă de terapie.
Orest Bolbocean, medic neurolog practician și Doctor în Științe Medicale, cu peste 15 ani experiență, în universitățile și clinicile din Italia, Franța, Rusia și România, certificat în Kinesiologie aplicată specialist în terapie manuală și P-DTR (este printre primii 5 din peste 800 terapeuți P-DTR mondiali, este medical care a adus acest curs în România). Din iunie, anul acesta, medicul Orest Bolbocean va fi activ în București, unde deschide noul sediu.
Facebook Dr. Orest: https://www.facebook.com/DoctorOrest